Ziemniaki zapiekane z pieczarkami, serem i cukinią

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5662
Ziemniaki zapiekane z pieczarkami, serem i cukinią
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g pieczarek
  • 20 g tartego sera żółtego
  • 4 łyżki oleju
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 mała żółta cukinia
  • 1 mała zielona cukinia
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, osączyć z wody, naciąć środki nożem, po czym wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st. i piec do miękkości. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać obraną i pokrojona w kostkę cebulę, pokrojone w drobną kostkę pieczarki, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć, aż cebula się zeszkli. Wówczas przełożyć na zapiekane ziemniaki w piekarniku i posypać tartym serem żółtym. Kiedy ser się rozpływać, wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Cukinię umyć, pokroić w plastry, oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić na rozgrzanym oleju. Potem całość dodać do ziemniaków.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów