Ziemniaki zapiekane z pieczarkami, serem i cukinią
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5662
Składniki:
- 20 g pieczarek
- 20 g tartego sera żółtego
- 4 łyżki oleju
- 4 duże ziemniaki
- 1 mała żółta cukinia
- 1 mała zielona cukinia
- 1 cebula
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, osączyć z wody, naciąć środki nożem, po czym wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st. i piec do miękkości. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać obraną i pokrojona w kostkę cebulę, pokrojone w drobną kostkę pieczarki, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć, aż cebula się zeszkli. Wówczas przełożyć na zapiekane ziemniaki w piekarniku i posypać tartym serem żółtym. Kiedy ser się rozpływać, wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Cukinię umyć, pokroić w plastry, oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić na rozgrzanym oleju. Potem całość dodać do ziemniaków.
Komentarze (0)