Grzanki z oliwkami i serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3027
Składniki:
- 15 g sera brie w plastrach
- 4 zwykłe bułki
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 2 łyżki masła
- 1 pomidor
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pomidora umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Oliwki osączyć z zalewy. Bułki przekroić na połowy i wysmarować masłem. Następnie przełożyć je na rozgrzana patelnię i przypiec na rumiany kolor z obu stron. Potem na przypieczoną bułkę przełożyć plastry pomidora, sera brie oraz oliwki. Całość przykryć i smażyć na małym ogniu do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Oliwę z oliwek zmieszać z octem jabłkowym, szczyptą soli, pieprzu, mielonej papryki oraz gałki muszkatołowej i polać potrawę.
Komentarze (0)