Makrela wędzona z boczkiem, grzankami i mango

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2175
Makrela wędzona z boczkiem, grzankami i mango
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g wędzonej makreli
  • 20 g wędzonego boczku
  • 3 kromki czerstwego chleba
  • 3 g kiełków buraczków czerwonych
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 mango
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Kiełki buraczków sparzyć wrzącą wodą. Mango obrać ze skóry, pozbawić pestki a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do pokrojonego mango. Kromki chleba pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni, ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do składników w misce. Następnie boczek pokroić w cienkie plastry, zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, odcedzić z tłuszczu i dodać do całości. Makrelę pozbawić ości oraz skóry, rozdrobnić na małe kawałki i również dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać majonez, po czym dokładnie wymieszać i przełożyć do miseczek. Gotową potrawę udekorować kiełkami buraczków czerwonych.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów