Makrela wędzona z boczkiem, grzankami i mango
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2175
Składniki:
- 400 g wędzonej makreli
- 20 g wędzonego boczku
- 3 kromki czerstwego chleba
- 3 g kiełków buraczków czerwonych
- 2 łyżki majonezu
- 2 mango
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Kiełki buraczków sparzyć wrzącą wodą. Mango obrać ze skóry, pozbawić pestki a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do pokrojonego mango. Kromki chleba pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni, ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do składników w misce. Następnie boczek pokroić w cienkie plastry, zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, odcedzić z tłuszczu i dodać do całości. Makrelę pozbawić ości oraz skóry, rozdrobnić na małe kawałki i również dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać majonez, po czym dokładnie wymieszać i przełożyć do miseczek. Gotową potrawę udekorować kiełkami buraczków czerwonych.
Komentarze (0)