Ziemniaki zapiekane z serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1421
Ziemniaki zapiekane z serem
fot. anokarina / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g młodych małych ziemniaków
  • 100 g sera Gouda w plastrach
  • 2 łyżki masła
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Następnie oprószyć je szczyptą soli, dodać do nich masło, wyłożyć plastrami sera Gouda i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Całość piec do czasu, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów