Ziemniaki zapiekane z serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1644
Składniki:
- 500 g młodych małych ziemniaków
- 100 g sera Gouda w plastrach
- 2 łyżki masła
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Następnie oprószyć je szczyptą soli, dodać do nich masło, wyłożyć plastrami sera Gouda i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Całość piec do czasu, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i podawać na ciepło.
Komentarze (0)