Ziemniaki zapiekane z serem i szynka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3008
Ziemniaki zapiekane z serem i szynka
fot. Like_the_Grand_Canyon / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonej szynki w plastrach
  • 25 g sera gouda w plastrach
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg małych ziemniaków
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać tak, wodą aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić i obrać ze skóry. Następnie plastry sera żółtego oprószyć suszonym rozmarynem, po czym razem z plastrami szynki nałożyć na ugotowane wcześniej ziemniaki. Całość przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, zalać oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów