Ziemniaki zapiekane z serem i szynka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3242
Składniki:
- 30 g wędzonej szynki w plastrach
- 25 g sera gouda w plastrach
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kg małych ziemniaków
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać tak, wodą aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić i obrać ze skóry. Następnie plastry sera żółtego oprószyć suszonym rozmarynem, po czym razem z plastrami szynki nałożyć na ugotowane wcześniej ziemniaki. Całość przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, zalać oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.
Komentarze (0)