Brik
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3005
Składniki:
- 1 czerwona sałata
- 250 g ciasta filo
- 2 łyżki pasty harissa (ostrej chili)
- 0,5 szklanki letniej wody
- olej do głębokiego smażenia
- Na wypełnienie:
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 150 g wędzonego tuńczyka
- 2 jajka
- 2 łyżki pasty harissa (ostrej chili)
- 2 łyżki tartego parmezan
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę czerwoną wyłożyć na talerz. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Ciasto filo wysmarować letnią wodą, po czym pokroić je na dwa kwadraty i wysmarować je z jednej strony pastą harissa.
Przygotować wypełnienie: dwa jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić drobno i przełożyć do miski. Do pokrojonych jajek dodać mięso mielone, pokrojonego na małe kawałeczki wędzonego tuńczyka, posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki i wsypać tarty parmezan. Cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników.
Całość w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać, przełożyć łyżką na wysmarowane pastą ciasto, wszystko złożyć w trójkąty i dokładnie zlepić ręcznie. Następnie włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju i wyłożyć na talerz z sałatą.
Przygotować wypełnienie: dwa jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić drobno i przełożyć do miski. Do pokrojonych jajek dodać mięso mielone, pokrojonego na małe kawałeczki wędzonego tuńczyka, posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki i wsypać tarty parmezan. Cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników.
Całość w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać, przełożyć łyżką na wysmarowane pastą ciasto, wszystko złożyć w trójkąty i dokładnie zlepić ręcznie. Następnie włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju i wyłożyć na talerz z sałatą.
Komentarze (0)