Galette
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2006
Składniki:
- 10 g tartego parmezanu
- 2 pomidory
- 2 zielone szparagi
- 1 zielony ogórek
- 1 czerwona papryka
- pęczek botwinki
- sól
- Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 0,5 szklanki mleka 2%
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szparagi pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, zalać je dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Przygotować ciasto: mąkę gryczaną oraz pszenną przesypać do miski. Wbić do tego jajko, wlać mleko, wsypać szczyptę soli i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać olej na patelni i chochelką wlać na niego wyrobione wcześniej ciasto. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia (ale jeszcze nie z patelni) i nałożyć na to pokrojone warzywa oraz ugotowane szparagi. Składniki posypać tartym parmezanem i zawinąć brzegi ciasta. Wszystko ponownie postawić na małym ogniu i smażyć do czasu, aż ser zacznie się topić. Wtedy ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować botwinką.
Przygotować ciasto: mąkę gryczaną oraz pszenną przesypać do miski. Wbić do tego jajko, wlać mleko, wsypać szczyptę soli i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać olej na patelni i chochelką wlać na niego wyrobione wcześniej ciasto. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia (ale jeszcze nie z patelni) i nałożyć na to pokrojone warzywa oraz ugotowane szparagi. Składniki posypać tartym parmezanem i zawinąć brzegi ciasta. Wszystko ponownie postawić na małym ogniu i smażyć do czasu, aż ser zacznie się topić. Wtedy ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować botwinką.
Komentarze (0)