Galette

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2006
Galette
fot. yoppy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 g tartego parmezanu
  • 2 pomidory
  • 2 zielone szparagi
  • 1 zielony ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek botwinki
  • sól
  • Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szparagi pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, zalać je dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w kostkę.

Przygotować ciasto: mąkę gryczaną oraz pszenną przesypać do miski. Wbić do tego jajko, wlać mleko, wsypać szczyptę soli i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać olej na patelni i chochelką wlać na niego wyrobione wcześniej ciasto. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia (ale jeszcze nie z patelni) i nałożyć na to pokrojone warzywa oraz ugotowane szparagi. Składniki posypać tartym parmezanem i zawinąć brzegi ciasta. Wszystko ponownie postawić na małym ogniu i smażyć do czasu, aż ser zacznie się topić. Wtedy ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować botwinką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów