Rzeżucha zapiekana ze szpinakiem i pieczarkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1650
Rzeżucha zapiekana ze szpinakiem i pieczarkami
fot. Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 250 ml śmietany 12 %
  • 40 g rzeżuchy
  • 20 g pieczarek
  • 3 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 2 gałązki świeżego majeranku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka maki kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Połowę pieczarek pokroić w drobną kostkę, a resztę pokroić w ćwiartki. Szpinak rozmrozić. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i drobno pokroić. Następnie do blendera dodać rozmrożony szpinak, rzeżuchę, pokrojoną cebulę, czosnek, pokrojone drobno pieczarki, wlać śmietanę i całość miksować przez 3 minuty. Do zmiksowanych składników dodać obie mąki, wbić jajka, dodać szczyptę soli, pieprzu, tartej gałki muszkatołowej, 2 łyżki masła i ponownie miksować przez 3 minuty.
Formę do pieczenia wysmarować 1 łyżką masła, po czym przełożyć do niej zmiksowane składniki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec przez 20 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni dodać, do tego pokrojone w ćwiartki pieczarki i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Potem ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Całość udekorować świeżymi gałązkami majeranku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów