Rzeżucha zapiekana ze szpinakiem i pieczarkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2462
Składniki:
- 300 g mrożonego szpinaku
- 250 ml śmietany 12 %
- 40 g rzeżuchy
- 20 g pieczarek
- 3 jajka
- 3 łyżki masła
- 2 gałązki świeżego majeranku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka maki kukurydzianej
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Połowę pieczarek pokroić w drobną kostkę, a resztę pokroić w ćwiartki. Szpinak rozmrozić. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i drobno pokroić. Następnie do blendera dodać rozmrożony szpinak, rzeżuchę, pokrojoną cebulę, czosnek, pokrojone drobno pieczarki, wlać śmietanę i całość miksować przez 3 minuty. Do zmiksowanych składników dodać obie mąki, wbić jajka, dodać szczyptę soli, pieprzu, tartej gałki muszkatołowej, 2 łyżki masła i ponownie miksować przez 3 minuty.
Formę do pieczenia wysmarować 1 łyżką masła, po czym przełożyć do niej zmiksowane składniki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec przez 20 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni dodać, do tego pokrojone w ćwiartki pieczarki i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Potem ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Całość udekorować świeżymi gałązkami majeranku.
Formę do pieczenia wysmarować 1 łyżką masła, po czym przełożyć do niej zmiksowane składniki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec przez 20 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni dodać, do tego pokrojone w ćwiartki pieczarki i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Potem ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Całość udekorować świeżymi gałązkami majeranku.
Komentarze (0)