Naleśniki z jogurtem i owocami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1123
Składniki:
- 2 banany
- 1 szklanka jagód
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka cukru
- Nadzienie:
- 300 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka cukru waniliowego
Opis przygotowania:
Banany oraz jagody umyć i odsączyć z wody. Banany obrać ze skóry, usunąć z nich końcówki, a miąższ pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do niej mleko, olej, wsypać cukier, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany. Po zmiksowaniu całość nabrać chochelką, przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i przestudzić.
Przygotować nadzienie: jogurt przełożyć do miski, wsypać do niego cukier waniliowy i zmiksować mikserem. Wysmarować tym upieczone wcześniej naleśniki. Całość złożyć na połowę, przełożyć na talerz i dodać do tego jagody oraz pokrojone banany.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do niej mleko, olej, wsypać cukier, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany. Po zmiksowaniu całość nabrać chochelką, przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i przestudzić.
Przygotować nadzienie: jogurt przełożyć do miski, wsypać do niego cukier waniliowy i zmiksować mikserem. Wysmarować tym upieczone wcześniej naleśniki. Całość złożyć na połowę, przełożyć na talerz i dodać do tego jagody oraz pokrojone banany.
Komentarze (0)