
Komosa ryżowa z salami, orzechami i mietą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2035

Składniki:
- 100 ml śmietany 18%
- 20 g kiełbasy salami w plastrach
- 3 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka komosy ryżowej
- garść świeżej mięty
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Miętę oraz komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Komosę przesypać do rondla, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Kiełbasę salami pokroić w drobną kostkę i zrumienić na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionej kiełbasy dodać odparowaną wcześniej komosę ryżową, po czym oba składniki oprószyć szczyptą pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko posypać listkami świeżej mięty, tłuczonym orzechami laskowymi i zalać śmietaną.
Komentarze (0)