Komosa ryżowa z salami, orzechami i mietą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1704
Komosa ryżowa z salami, orzechami i mietą
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml śmietany 18%
  • 20 g kiełbasy salami w plastrach
  • 3 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • garść świeżej mięty
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Miętę oraz komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Komosę przesypać do rondla, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Kiełbasę salami pokroić w drobną kostkę i zrumienić na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionej kiełbasy dodać odparowaną wcześniej komosę ryżową, po czym oba składniki oprószyć szczyptą pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko posypać listkami świeżej mięty, tłuczonym orzechami laskowymi i zalać śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów