Cioppino (gulasz z owocow morza)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3715
Cioppino (gulasz z owocow morza)
fot. Lori L. Stalteri / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mrożonych filetów z mintaja
  • 200 g mrożonych filetów z halibuta
  • 200 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 4 mrożone kalmary
  • 4 mrożone krewetki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki białego wina wytrawnego Pinot Gris
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 9,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • natka zielonej pietruszki
  • świeża bazylia do dekoracji
  • pieprz czarny
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Oba filety rybne rozmrozić, umyć i pokroić na kawałki. Kalmary oraz krewetki również rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i pokroić na małe kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych składników wlać wino wytrawne, dodać pokrojone wcześniej pomidory i wsypać wszystkie suszone przyprawy (tymianek, oregano, majeranek) i dodać liść laurowy. Składniki dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty, potem wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone filety rybne oraz owoce morza Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i gotować do miękkości składników na średnim ogniu. Gotowy gulasz ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Wszystko posypać pokrojona drobno natką zielonej pietruszki i udekorować świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów