Ziemniaki zapiekane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2066
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 30 dkg świeżych pieczarek
- 1 torebka liścia laurowego
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- 0,5 szklanki oliwy
- sól
- pieprz
- natka selera
- ketchup
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, osączyć z wody i pokroić na plastry o grubości do 1 cm. Pieczarki umyć i pokroić na cienkie paski. Między paski ziemniaków włożyć pokrojone pieczarki i po jednym liściu laurowy. Przygotowane ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego. Oliwę wymieszać z winem pieprzem, solą i polać wierzch ziemniaków. Rozpuścić kostkę bulionu we wrzątku i podlać nią ułożone ziemniaki. Całość posypać natką selera i włożyć do mocno nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze do 200 stopni około 40 minut. Upieczone ziemniaki podajemy na gorąco polane ketchupem.
Komentarze (0)