Mus czekoladowo-kawowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2181
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- Na mus:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 ml wrzącej wody
- 50 g mielonych orzechów laskowych
- 40 g cukru pudru
- 3 jajka
- 3 łyżeczki mielonej kawy
Opis przygotowania:
Przygotować mus: żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Ze śmietany oraz cukru pudru również ubić mikserem sztywną pianę. Zagotować wodę z kawą, ściągnąć z ognia i dodać do tego połamaną na drobne kawałki gorzką czekoladę oraz mielone orzechy laskowe. Mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż utworzy się płynna masa. Wtedy dodać do niej żółtka jaj i ponownie wymieszać. Do wymieszanych składników dodać stopniowo ubitą pianę z białek oraz pianę ze śmietany. Całość kolejny raz dokładnie wymieszać, przełożyć do pucharków deserowych i wstawić do lodówki, aby składniki zakrzepły. Zakrzepnięte wyciągnąć z lodówki, śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do całości.
Komentarze (0)