Mus czekoladowo-kawowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2181
Mus czekoladowo-kawowy
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Na mus:
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 ml wrzącej wody
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 40 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki mielonej kawy

Opis przygotowania:

Przygotować mus: żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Ze śmietany oraz cukru pudru również ubić mikserem sztywną pianę. Zagotować wodę z kawą, ściągnąć z ognia i dodać do tego połamaną na drobne kawałki gorzką czekoladę oraz mielone orzechy laskowe. Mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż utworzy się płynna masa. Wtedy dodać do niej żółtka jaj i ponownie wymieszać. Do wymieszanych składników dodać stopniowo ubitą pianę z białek oraz pianę ze śmietany. Całość kolejny raz dokładnie wymieszać, przełożyć do pucharków deserowych i wstawić do lodówki, aby składniki zakrzepły. Zakrzepnięte wyciągnąć z lodówki, śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów