Tarta serowa z kakao i orzechami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3068
Tarta serowa z kakao i orzechami
fot. chanelcoco872 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • Na wypełnienie:
  • 200 g białego sera twarogowego
  • 20 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Na posypkę:
  • 150 g gorzkiej czekolady w całości
  • 3 g orzechów laskowych

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli oraz cukrem pudrem. Następnie dodać do tego pokrojone drobno masło, wbić jajko i z całości wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, po czym zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć do odpowiedniej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić.

Przygotować wypełnienie: ser biały przełożyć do miski, wsypać do niego kakao, mielone orzechy laskowe, cukier puder i wbić jajko. Wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć na upieczone wcześniej ciasto i dokładnie rozprowadzić łopatką.

Całość posypać pokrojoną nożem czekoladą oraz orzechami laskowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów