Tarta serowa z kakao i orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3068
Składniki:
- Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- Na wypełnienie:
- 200 g białego sera twarogowego
- 20 g mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki kakao
- 0,5 szklanki cukru pudru
- Na posypkę:
- 150 g gorzkiej czekolady w całości
- 3 g orzechów laskowych
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli oraz cukrem pudrem. Następnie dodać do tego pokrojone drobno masło, wbić jajko i z całości wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, po czym zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć do odpowiedniej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić.
Przygotować wypełnienie: ser biały przełożyć do miski, wsypać do niego kakao, mielone orzechy laskowe, cukier puder i wbić jajko. Wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć na upieczone wcześniej ciasto i dokładnie rozprowadzić łopatką.
Całość posypać pokrojoną nożem czekoladą oraz orzechami laskowymi.
Przygotować wypełnienie: ser biały przełożyć do miski, wsypać do niego kakao, mielone orzechy laskowe, cukier puder i wbić jajko. Wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć na upieczone wcześniej ciasto i dokładnie rozprowadzić łopatką.
Całość posypać pokrojoną nożem czekoladą oraz orzechami laskowymi.
Komentarze (0)