Pakode
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2252
Składniki:
- 100 g kukurydzy w zalewie
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 czerwone cebule
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki graham
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka letniej wody
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- natka zielonej kolendry
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Mąkę pszenną i graham przesypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kurkumą, przyprawą garam masala, solą oraz mieloną papryka chili. Do wymieszanych składników wlać olej słonecznikowy, wodę i z całości zagnieść gładkie ciasto. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, po czym razem z osączoną z zalewy kukurydzą dodać do ciasta. Następnie całość ponownie wyrabiać ręcznie przez 3 minuty, po czym uformować małe kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Kulki smażyć na złoty kolor, a usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na tacę. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej kolendry.
Komentarze (0)