Pakode

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1987
Pakode
fot. vijay1patil / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g kukurydzy w zalewie
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 czerwone cebule
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki graham
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka letniej wody
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • natka zielonej kolendry
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Mąkę pszenną i graham przesypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kurkumą, przyprawą garam masala, solą oraz mieloną papryka chili. Do wymieszanych składników wlać olej słonecznikowy, wodę i z całości zagnieść gładkie ciasto. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, po czym razem z osączoną z zalewy kukurydzą dodać do ciasta. Następnie całość ponownie wyrabiać ręcznie przez 3 minuty, po czym uformować małe kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Kulki smażyć na złoty kolor, a usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na tacę. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej kolendry.

Komentarze (0)