Grzanki z opieńkami i pomidorami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2216
Składniki:
- 8 pomidorków cherry
- 4 łyżki oleju
- 2 kromki chleba pszennego
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 czerwona cebula
- 0,5 kg opieniek
- główka sałaty strzępiastej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz opieńki umyć i osączyć z wody. Opieńki dokładnie oczyścić, przełożyć do rondla z 1 l wody i dwukrotnie obgotować po 10 minut, zmieniając wodę po pierwszym obgotowaniu. Kromki chleba przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni, zrumienić z obu stron i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanych 2 łyżkach oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać obgotowane wcześniej grzyby, oprószyć je szczyptą pieprzu oraz soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem do smażonych składników wsypać tarty parmezan i smażyć jeszcze do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do grzanek na talerzu. Pomidorki cherry przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się lekko przyrumienią. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy wraz z sałatą strzępiastą. Całość skropić sosem sojowym.
Komentarze (0)