Grzanki z opieńkami i pomidorami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2216
Grzanki z opieńkami i pomidorami
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 8 pomidorków cherry
  • 4 łyżki oleju
  • 2 kromki chleba pszennego
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 kg opieniek
  • główka sałaty strzępiastej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz opieńki umyć i osączyć z wody. Opieńki dokładnie oczyścić, przełożyć do rondla z 1 l wody i dwukrotnie obgotować po 10 minut, zmieniając wodę po pierwszym obgotowaniu. Kromki chleba przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni, zrumienić z obu stron i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanych 2 łyżkach oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać obgotowane wcześniej grzyby, oprószyć je szczyptą pieprzu oraz soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem do smażonych składników wsypać tarty parmezan i smażyć jeszcze do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do grzanek na talerzu. Pomidorki cherry przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się lekko przyrumienią. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy wraz z sałatą strzępiastą. Całość skropić sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów