Ziemniaki z selerem, botwinką i miodem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1570
Ziemniaki z selerem, botwinką i miodem
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g czerwonych ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka płynnego miodu lipowego
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek botwinki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości w mundurkach i odcedzić. Następnie pokroić je na kawałki i przełożyć do miski. Botwinkę pokroić drobno i wyłożyć na sito. Łodygi selera naciowego pokroić w kostkę i dodać do botwinki na sicie. Następnie oba składniki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i dodać do ziemniaków w misce. Oliwę z oliwek przelać do kubka, wlać do niej miód lipowy, sok cytrynowy, dodać musztardę Dijon i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki dodać do warzyw w misce, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów