Ziemniaki z selerem, botwinką i miodem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1781
Składniki:
- 500 g czerwonych ziemniaków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka płynnego miodu lipowego
- pęczek szczypiorku
- pęczek botwinki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości w mundurkach i odcedzić. Następnie pokroić je na kawałki i przełożyć do miski. Botwinkę pokroić drobno i wyłożyć na sito. Łodygi selera naciowego pokroić w kostkę i dodać do botwinki na sicie. Następnie oba składniki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i dodać do ziemniaków w misce. Oliwę z oliwek przelać do kubka, wlać do niej miód lipowy, sok cytrynowy, dodać musztardę Dijon i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki dodać do warzyw w misce, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)