Kluski serowe z truskawkami i kompotem rabarbarowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2271
Składniki:
- 25 g truskawek
- 2 liście świeżej mięty do dekoracji
- 1 łyżka cukru pudru
- olej do głębokiego smażenia
- Na kluski:
- 200 g białego sera twarogowego
- 1 szklanka maki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- Na kompot rabarbarowy:
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 1 l wody
Opis przygotowania:
Truskawki i rabarbar umyć i osaczyć z wody. Truskawki wyłożyć na talerz.
Przygotować kluski serowe: ser biały przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Wbić do niego jajko, wsypać cukier brązowy, cynamon i razem utrzeć na jednolitą masę. Utartą masę dokładnie wymieszać, po czym ze składników uformować ręcznie małe kulki. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu i dodać do truskawek na talerzu. Następnie wszystko udekorować świeżą miętą i posypać cukrem pudrem.
Przygotować kompot rabarbarowy: umyte łodygi rabarbaru pokroić na kawałki, po czym zalać 1 l wody, wsypać do tego cukier i zagotować. Zagotowane składniki przestudzić, potem przelać do małej filiżanki i podawać razem z kluskami na jednym talerzu.
Przygotować kluski serowe: ser biały przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Wbić do niego jajko, wsypać cukier brązowy, cynamon i razem utrzeć na jednolitą masę. Utartą masę dokładnie wymieszać, po czym ze składników uformować ręcznie małe kulki. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu i dodać do truskawek na talerzu. Następnie wszystko udekorować świeżą miętą i posypać cukrem pudrem.
Przygotować kompot rabarbarowy: umyte łodygi rabarbaru pokroić na kawałki, po czym zalać 1 l wody, wsypać do tego cukier i zagotować. Zagotowane składniki przestudzić, potem przelać do małej filiżanki i podawać razem z kluskami na jednym talerzu.
Komentarze (0)