Kluski serowe z truskawkami i kompotem rabarbarowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2271
Kluski serowe z truskawkami i kompotem rabarbarowym
fot. laura padgett / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 25 g truskawek
  • 2 liście świeżej mięty do dekoracji
  • 1 łyżka cukru pudru
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na kluski:
  • 200 g białego sera twarogowego
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Na kompot rabarbarowy:
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 l wody

Opis przygotowania:

Truskawki i rabarbar umyć i osaczyć z wody. Truskawki wyłożyć na talerz.

Przygotować kluski serowe: ser biały przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Wbić do niego jajko, wsypać cukier brązowy, cynamon i razem utrzeć na jednolitą masę. Utartą masę dokładnie wymieszać, po czym ze składników uformować ręcznie małe kulki. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu i dodać do truskawek na talerzu. Następnie wszystko udekorować świeżą miętą i posypać cukrem pudrem.

Przygotować kompot rabarbarowy: umyte łodygi rabarbaru pokroić na kawałki, po czym zalać 1 l wody, wsypać do tego cukier i zagotować. Zagotowane składniki przestudzić, potem przelać do małej filiżanki i podawać razem z kluskami na jednym talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów