Ciasto z masła orzechowego

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3019
Ciasto z masła orzechowego
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 250 g masła orzechowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g brązowego cukru
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • Na polewę:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: masło oraz masło orzechowe przełożyć do rondla i razem rozpuścić na średnim ogniu na jednolitą masę, mieszając drewnianą łyżką od czasu do czasu. Rozpuszczone składniki ściągnąć z ognia, wsypać do nich mąkę, cukier brązowy, wiórki kokosowe i wbić jajka. Całość dokładnie wymieszać, po czym wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 15 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i przestudzić.

Przygotować polewę: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną przełożyć na przestudzone ciasto i wstawić do lodówki. Kiedy czekolada zastygnie, całość wyciągnąć z lodówki i przygotować białą polewę: czekoladę białą pokruszyć drobno, przełożyć do kolejnego rondla, rozpuścić na płynną masę, po czym polać nią całość i pozostawić do zastygnięcia. Gotowe ciasto wyciągnąć z formy i przełożyć na tacę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów