Ciasto z masła orzechowego
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3244
Składniki:
- Na ciasto:
- 250 g masła orzechowego
- 200 g mąki pszennej
- 150 g brązowego cukru
- 120 g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- Na polewę:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 50 g białej czekolady
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: masło oraz masło orzechowe przełożyć do rondla i razem rozpuścić na średnim ogniu na jednolitą masę, mieszając drewnianą łyżką od czasu do czasu. Rozpuszczone składniki ściągnąć z ognia, wsypać do nich mąkę, cukier brązowy, wiórki kokosowe i wbić jajka. Całość dokładnie wymieszać, po czym wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 15 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć i przestudzić.
Przygotować polewę: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną przełożyć na przestudzone ciasto i wstawić do lodówki. Kiedy czekolada zastygnie, całość wyciągnąć z lodówki i przygotować białą polewę: czekoladę białą pokruszyć drobno, przełożyć do kolejnego rondla, rozpuścić na płynną masę, po czym polać nią całość i pozostawić do zastygnięcia. Gotowe ciasto wyciągnąć z formy i przełożyć na tacę.
Przygotować polewę: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną przełożyć na przestudzone ciasto i wstawić do lodówki. Kiedy czekolada zastygnie, całość wyciągnąć z lodówki i przygotować białą polewę: czekoladę białą pokruszyć drobno, przełożyć do kolejnego rondla, rozpuścić na płynną masę, po czym polać nią całość i pozostawić do zastygnięcia. Gotowe ciasto wyciągnąć z formy i przełożyć na tacę.
Komentarze (0)