Botwinka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1553
Botwinka

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 kg młodych małych ziemniaków
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka zielonego koperku
  • maggi
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Botwinkę dokładnie opłukać, oczyścić korzonki i drobno pokroić. Margarynę rozpuścić w garnku, dodać do niej pokrojoną botwinkę i dusić przez 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie dodać mąkę, wymieszać i zalać 1,5 l bulionem warzywnym z kostki. Gotować około 20 minut. Maślankę rozprowadzić z 200 ml gorącej zupy, dodać 1 łyżkę śmietany, ponownie wymieszać i połączyć z gotowaną botwinką. Dodać do tego posiekaną łyżkę zielonego kopru, doprawić do smaku pieprzem i solą. Młode ziemniaki oskrobać ze skórki, umyć, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przełożyć na talerz i zalać zupą. Na wierzch wyłożyć 1 łyżkę śmietany, a całość udekorować listkami botwinki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów