Botwinka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1797
Składniki:
- 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 kg młodych małych ziemniaków
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżka zielonego koperku
- maggi
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Botwinkę dokładnie opłukać, oczyścić korzonki i drobno pokroić. Margarynę rozpuścić w garnku, dodać do niej pokrojoną botwinkę i dusić przez 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie dodać mąkę, wymieszać i zalać 1,5 l bulionem warzywnym z kostki. Gotować około 20 minut. Maślankę rozprowadzić z 200 ml gorącej zupy, dodać 1 łyżkę śmietany, ponownie wymieszać i połączyć z gotowaną botwinką. Dodać do tego posiekaną łyżkę zielonego kopru, doprawić do smaku pieprzem i solą. Młode ziemniaki oskrobać ze skórki, umyć, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przełożyć na talerz i zalać zupą. Na wierzch wyłożyć 1 łyżkę śmietany, a całość udekorować listkami botwinki.
Komentarze (0)