Kalafior zapiekany z sosem i groszkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 1178
Składniki:
- 150 ml sosu chili
- 400 g zielonego groszku w zalewie
- 200 g bułki tartej
- 150 g mąki pszennej
- 100 g startego sera Gouda
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 kalafiory po 1,5 kg
- 1 pęczek zielonego koperku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Sos chili przełożyć do sosjerki. Groszek zielony odsączyć z zalewy, zmiksować mikserem na jednolitą masę i również przełożyć do kolejnej sosjerki.
Koperek zielony oraz natkę zielonej pietruszki opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić drobno. Kalafiory pokroić w różyczki, umyć, przełożyć do dużego rondla, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić.
Do jednej miski wbić jajka i roztrzepać je widelcem ze szczyptą pieprzu. Do drugiej miski wsypać mąkę. Do trzeciej miski wsypać bułkę tartą, tarty ser Gouda, obrany ze skórki oraz pokrojony drobno czosnek, zielony koperek, wlać oliwę z oliwek i dobrze razem ze sobą wymieszać.
Ugotowane różyczki kalafiorów oprószyć mąką, potem obtoczyć je w roztrzepanych jajkach i posypać składnikami z miski z serem. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu łyżką cedzakową wyciągnąć z oleju i przełożyć na talerz.
Gotowego kalafiora, posypać natką zielonej pietruszki i podawać z sosem chili oraz zmiksowanym wcześniej zielonym groszkiem.
Koperek zielony oraz natkę zielonej pietruszki opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić drobno. Kalafiory pokroić w różyczki, umyć, przełożyć do dużego rondla, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić.
Do jednej miski wbić jajka i roztrzepać je widelcem ze szczyptą pieprzu. Do drugiej miski wsypać mąkę. Do trzeciej miski wsypać bułkę tartą, tarty ser Gouda, obrany ze skórki oraz pokrojony drobno czosnek, zielony koperek, wlać oliwę z oliwek i dobrze razem ze sobą wymieszać.
Ugotowane różyczki kalafiorów oprószyć mąką, potem obtoczyć je w roztrzepanych jajkach i posypać składnikami z miski z serem. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu łyżką cedzakową wyciągnąć z oleju i przełożyć na talerz.
Gotowego kalafiora, posypać natką zielonej pietruszki i podawać z sosem chili oraz zmiksowanym wcześniej zielonym groszkiem.
Komentarze (0)