Tapenada z soczewicą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2082
Składniki:
- 400 g soczewicy
- 100 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- sól
- pieprz
- Na tapenade:
- 200 g czarnych oliwek w zalewie
- 150 g wędzonej sardeli
- 50 ml oliwy z oliwek
- 20 g kaparów w zalewie
- 1,5 łyżki octu balsamicznego
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2,5 godziny. Następnie ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i utłuc tłuczkiem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę, przełożyć ją na rozgrzany olej na patelni, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą i zeszklić na patelni. Zeszkloną dodać do ubitej soczewicy, po czym składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.
Przygotować tapenadę: oliwki oraz kapary osączyć z zalewy, pokroić drobno i przełożyć do miski. Sardelę połamać na drobne kawałeczki i dodać do składników w misce wraz z obranym ze skóry i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Papryczkę chili posiekać drobno i dodać do całości. Natkę zielonej pietruszki podzielić na dwie połówki, z czego jedną posiekać drobno i dodać do składników, a drugą pozostawić do dekoracji potrawy. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i zmiksować mikserem. Następnie przełożyć do soczewicy w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, przełożyć na rozgrzany olej na patelni, wlać do niej ocet balsamiczny, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem do czasu, aż cebula zbrązowieje. Wtedy ściągnąć ją z ognia i dodać do całości.
Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i polać jogurtem greckim.
Przygotować tapenadę: oliwki oraz kapary osączyć z zalewy, pokroić drobno i przełożyć do miski. Sardelę połamać na drobne kawałeczki i dodać do składników w misce wraz z obranym ze skóry i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Papryczkę chili posiekać drobno i dodać do całości. Natkę zielonej pietruszki podzielić na dwie połówki, z czego jedną posiekać drobno i dodać do składników, a drugą pozostawić do dekoracji potrawy. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i zmiksować mikserem. Następnie przełożyć do soczewicy w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, przełożyć na rozgrzany olej na patelni, wlać do niej ocet balsamiczny, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem do czasu, aż cebula zbrązowieje. Wtedy ściągnąć ją z ognia i dodać do całości.
Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i polać jogurtem greckim.
Komentarze (0)