Tapenada z soczewicą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2082
Tapenada z soczewicą
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g soczewicy
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • Na tapenade:
  • 200 g czarnych oliwek w zalewie
  • 150 g wędzonej sardeli
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 20 g kaparów w zalewie
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2,5 godziny. Następnie ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i utłuc tłuczkiem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę, przełożyć ją na rozgrzany olej na patelni, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą i zeszklić na patelni. Zeszkloną dodać do ubitej soczewicy, po czym składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.

Przygotować tapenadę: oliwki oraz kapary osączyć z zalewy, pokroić drobno i przełożyć do miski. Sardelę połamać na drobne kawałeczki i dodać do składników w misce wraz z obranym ze skóry i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Papryczkę chili posiekać drobno i dodać do całości. Natkę zielonej pietruszki podzielić na dwie połówki, z czego jedną posiekać drobno i dodać do składników, a drugą pozostawić do dekoracji potrawy. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i zmiksować mikserem. Następnie przełożyć do soczewicy w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, przełożyć na rozgrzany olej na patelni, wlać do niej ocet balsamiczny, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem do czasu, aż cebula zbrązowieje. Wtedy ściągnąć ją z ognia i dodać do całości.

Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i polać jogurtem greckim.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów