Ziemniaki z rukolą, pieczarkami i jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3102
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 30 g pieczarek
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek rukoli
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie dodać do nich masło, po czym razem utłuc, wymieszać i wyłożyć na talerz. Rukolę opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z wody i dodać do ziemniaków. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki, smażyć przez 3 minuty na małym ogniu, potem całość dodać do ziemniaków. Jajka wbić na gotującą się wodę, kiedy się zetną należy je wyciągnąć, osączyć z wody i dodać do potrawy. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)