Smażona polenta z jajkami, rukolą i owocami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1943
Składniki:
- 2 jajka
- 1 dojrzale awokado
- 1 łyżka oleju
- 0,5 kg truskawek
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- Polenta:
- 250 g mąki kukurydzianej
- 1,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Rukolę oraz owoce umyć i osączyć z wody. Rukolę wyłożyć na talerz. Truskawki obrać z szypułek i dodać do rukoli. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w ćwiartki i dodać do składników na talerzu.
Przygotować polentę: wodę z solą przelać do rondla i zagotować na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień, wsypać do tego stopniowo mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając drewnianą łyżką i gotować do chwili, aż składniki dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.
Jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować do chwili, aż same białka się zetną. Wówczas odcedzić je łyżka cedzakową i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Przygotować polentę: wodę z solą przelać do rondla i zagotować na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień, wsypać do tego stopniowo mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając drewnianą łyżką i gotować do chwili, aż składniki dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.
Jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować do chwili, aż same białka się zetną. Wówczas odcedzić je łyżka cedzakową i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)