Smażona polenta z jajkami, rukolą i owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1943
Smażona polenta z jajkami, rukolą i owocami
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 dojrzale awokado
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 kg truskawek
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • Polenta:
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Rukolę oraz owoce umyć i osączyć z wody. Rukolę wyłożyć na talerz. Truskawki obrać z szypułek i dodać do rukoli. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w ćwiartki i dodać do składników na talerzu.

Przygotować polentę: wodę z solą przelać do rondla i zagotować na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień, wsypać do tego stopniowo mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając drewnianą łyżką i gotować do chwili, aż składniki dobrze zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.

Jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować do chwili, aż same białka się zetną. Wówczas odcedzić je łyżka cedzakową i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów