Tarta z pieczarkami, botwinką, rukolą i mietą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2617
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek rukoli
- 1 małe opakowanie oliwek zielonych w zalewie
- 1 cebula
- 4 łyżki masła
- 8 liści mięty
- 30 g sera żółtego
- 30 g pieczarek
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 200 g mąki
- 100 ml letniej wody
- 20 g masła
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Rukolę, botwinkę i miętę, opłukać, sparzyć wrzątkiem i wyłożyć na talerz. Oliwki osączyć z zalewy i przełożyć na warzywa. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie jedną część położyć na talerzu, a drugą odstawić do tarty. Rozgrzać 4 łyżki masła ta patelni i zalać nim wyłożone warzywa z serem. Oprószyć pieprzem i solą.
Przygotować ciasto na tartę: mąkę wymieszać z roztopionym masłem, dodać szczyptę soli oraz wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto zbić w kulę i odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć je, rozwałkować na grubość 0,5 cm i nałożyć na wysmarowane masłem foremki. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w drobna kostkę i włożyć do przygotowanych foremek z ciastem. Wierzch foremek przykryć serem żółtym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na zalane masłem warzywa.
Przygotować ciasto na tartę: mąkę wymieszać z roztopionym masłem, dodać szczyptę soli oraz wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto zbić w kulę i odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć je, rozwałkować na grubość 0,5 cm i nałożyć na wysmarowane masłem foremki. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w drobna kostkę i włożyć do przygotowanych foremek z ciastem. Wierzch foremek przykryć serem żółtym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na zalane masłem warzywa.
Komentarze (0)