Tarta z pieczarkami, botwinką, rukolą i mietą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1858
Tarta z pieczarkami, botwinką, rukolą i mietą
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek rukoli
  • 1 małe opakowanie oliwek zielonych w zalewie
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 8 liści mięty
  • 30 g sera żółtego
  • 30 g pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 ml letniej wody
  • 20 g masła
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Rukolę, botwinkę i miętę, opłukać, sparzyć wrzątkiem i wyłożyć na talerz. Oliwki osączyć z zalewy i przełożyć na warzywa. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie jedną część położyć na talerzu, a drugą odstawić do tarty. Rozgrzać 4 łyżki masła ta patelni i zalać nim wyłożone warzywa z serem. Oprószyć pieprzem i solą.
Przygotować ciasto na tartę: mąkę wymieszać z roztopionym masłem, dodać szczyptę soli oraz wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto zbić w kulę i odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć je, rozwałkować na grubość 0,5 cm i nałożyć na wysmarowane masłem foremki. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w drobna kostkę i włożyć do przygotowanych foremek z ciastem. Wierzch foremek przykryć serem żółtym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na zalane masłem warzywa.

0 komentarzy

Podobne przepisy

Więcej przepisów