Ziemniaki z jabłkami, kapustą i jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1467
Ziemniaki z jabłkami, kapustą i jajkami
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 jajka
  • 2 g kiełków kapusty
  • 2 liście kapusty włoskiej
  • 1 kg czerwonych ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa, jabłka oraz kiełki kapusty dokładnie umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić je w dużą kostkę. Liście kapusty pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Następnie rozgrzać mocno oliwę z oliwek na patelni i dodać do niej pokrojone wcześniej ziemniaki oraz inne składniki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż ziemniaki zaczną się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je do chwili, aż same białka się zetną. Wówczas ściągnąć je z patelni i dodać do całości. Gotową potrawę posypać kiełkami kapusty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów