Ziemniaki z jabłkami, kapustą i jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1694
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 słodkie jabłka
- 2 jajka
- 2 g kiełków kapusty
- 2 liście kapusty włoskiej
- 1 kg czerwonych ziemniaków
- 1 czerwona cebula
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa, jabłka oraz kiełki kapusty dokładnie umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić je w dużą kostkę. Liście kapusty pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Następnie rozgrzać mocno oliwę z oliwek na patelni i dodać do niej pokrojone wcześniej ziemniaki oraz inne składniki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż ziemniaki zaczną się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je do chwili, aż same białka się zetną. Wówczas ściągnąć je z patelni i dodać do całości. Gotową potrawę posypać kiełkami kapusty.
Komentarze (0)