Ziemniaki w curry z boczkiem i jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2056
Składniki:
- 20 g wędzonego boczku
- 4 jajka
- 3 g kiełków rzeżuchy
- 1 łyżeczka curry
- 1 zielony ogórek
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego
- sól
Opis przygotowania:
Kiełki rzeżuchy sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Ogórka umyć, osączyć z wody i pokroić w cienką słomkę. Następnie boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojone ziemniaki, oprószyć je curry, pieprzem syczuańskim, szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je do chwili, aż same białka się zetną. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy. Wszystko udekorować kiełkami rzeżuchy i pokrojonym ogórkiem.
Komentarze (0)