Ziemniaki w curry z boczkiem i jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1818
Ziemniaki w curry z boczkiem i jajkami
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 20 g wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • 3 g kiełków rzeżuchy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 zielony ogórek
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego
  • sól

Opis przygotowania:

Kiełki rzeżuchy sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Ogórka umyć, osączyć z wody i pokroić w cienką słomkę. Następnie boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojone ziemniaki, oprószyć je curry, pieprzem syczuańskim, szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je do chwili, aż same białka się zetną. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy. Wszystko udekorować kiełkami rzeżuchy i pokrojonym ogórkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów