Crescentine

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3465
Crescentine
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g wędzonej szynki w plastrach
  • 20 g wędzonego boczku w plastrach
  • 20 g sera żółtego w plastrach
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto:
  • 25 drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłej wody

Opis przygotowania:

Szynkę, boczek oraz ser żółty pokroić w plastry o szerokości 2 cm.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z solą oraz ciepłą wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej roztarte drożdże i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 0,7 mm i wyciąć prostokąty o wymiarach 8 x 4 cm.

Na wycięte prostokąty nałożyć po plastrze szynki, boczku oraz sera żółtego, po czym całość złożyć na połowę i razem zlepić. Zlepione składniki wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów