Crescentine
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3843
Składniki:
- 20 g wędzonej szynki w plastrach
- 20 g wędzonego boczku w plastrach
- 20 g sera żółtego w plastrach
- olej do głębokiego smażenia
- Na ciasto:
- 25 drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki ciepłej wody
Opis przygotowania:
Szynkę, boczek oraz ser żółty pokroić w plastry o szerokości 2 cm.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z solą oraz ciepłą wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej roztarte drożdże i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 0,7 mm i wyciąć prostokąty o wymiarach 8 x 4 cm.
Na wycięte prostokąty nałożyć po plastrze szynki, boczku oraz sera żółtego, po czym całość złożyć na połowę i razem zlepić. Zlepione składniki wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z solą oraz ciepłą wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej roztarte drożdże i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 0,7 mm i wyciąć prostokąty o wymiarach 8 x 4 cm.
Na wycięte prostokąty nałożyć po plastrze szynki, boczku oraz sera żółtego, po czym całość złożyć na połowę i razem zlepić. Zlepione składniki wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)