Cemita
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2131
Składniki:
- 300 g karkówki wołowej bez kości
- 15 g tartego parmezanu
- 3 łyżki oleju
- 2 chlebki pita
- 2 dojrzale awokado
- 1 łyżeczka suszonych liści papai
- 1 łyżka sezamu
- 1 cebula
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz awokado umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić na małe kawałki. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Chlebki pita pokroić w plastry, skropić letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, posypać je tartym parmezanem i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do czasu rozpuszczenia się sera. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać suszone liście papai i smażyć przez 30 sekund. Następnie dodać do tego mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na pitę z rozpuszczonym serem. Na to nałożyć pokrojone plastry awokado i posypać sezamem. Przed podaniem całość skropić sokiem cytrynowym.
Komentarze (0)