Ziemniaki pieczone z brokułem i sosem grzybowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2628
Składniki:
- 2 duże ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 brokuł
- 1 garść bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- Na sos grzybowy:
- 200 ml bulionu warzywnego z kostki
- 200 ml wody
- 30 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
- 3 ziela angielskie
- 3 ziarna pieprzu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, połączyć z ugotowanym brokułem, po czym dodać do tego garść świeżej bazylii, oliwę z oliwek, razem zmiksować na jednolitą masę, a następnie wyłożyć na talerz. Ziemniaki przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i upiec do miękkości. Upieczone wyciągnąć, pokroić w plastry i dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos grzybowy: suszone grzyby moczyć w wodzie przez 30 minut. Potem osączyć (wodę pozostawić) i pokroić w drobną kostkę. Mąkę przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić. Wlać do niej olej, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać pokrojone grzyby, wlać wodę z moczenia grzybów oraz bulion warzywny z kostki. Potem dodać do tego ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy, suszony rozmaryn i doprawić do smaku pieprzem, oraz solą. Całość zagotować Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać całą potrawę.
Przygotować sos grzybowy: suszone grzyby moczyć w wodzie przez 30 minut. Potem osączyć (wodę pozostawić) i pokroić w drobną kostkę. Mąkę przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić. Wlać do niej olej, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać pokrojone grzyby, wlać wodę z moczenia grzybów oraz bulion warzywny z kostki. Potem dodać do tego ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy, suszony rozmaryn i doprawić do smaku pieprzem, oraz solą. Całość zagotować Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać całą potrawę.
Komentarze (0)