Ziemniaki pieczone z brokułem i sosem grzybowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1651
Ziemniaki pieczone z brokułem i sosem grzybowym
fot. wrestlingentropy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 brokuł
  • 1 garść bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • Na sos grzybowy:
  • 200 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 200 ml wody
  • 30 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarna pieprzu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, połączyć z ugotowanym brokułem, po czym dodać do tego garść świeżej bazylii, oliwę z oliwek, razem zmiksować na jednolitą masę, a następnie wyłożyć na talerz. Ziemniaki przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i upiec do miękkości. Upieczone wyciągnąć, pokroić w plastry i dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos grzybowy: suszone grzyby moczyć w wodzie przez 30 minut. Potem osączyć (wodę pozostawić) i pokroić w drobną kostkę. Mąkę przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić. Wlać do niej olej, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać pokrojone grzyby, wlać wodę z moczenia grzybów oraz bulion warzywny z kostki. Potem dodać do tego ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy, suszony rozmaryn i doprawić do smaku pieprzem, oraz solą. Całość zagotować Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać całą potrawę.

0 komenatrzy

Podobne przepisy