Jajka w sosie grzybowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2955
Jajka w sosie grzybowym
fot. Silverman68 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 jajka
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • Na sos grzybowy:
  • 6 suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Przygotować sos grzybowy: prawdziwki lub podgrzybki zalać 1 szklanką wody i moczyć przez 1 godzinę. Następnie grzyby odcedzić i pokroić na drobne kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone drobno grzyby, po czym zalać je bulionem warzywnym, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu i zagotować na średnim ogniu. Mąkę wymieszać ze śmietaną i dodać do składników. Całość dokładnie wymieszać i zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przelać do kieliszków. Jajka wbić do rondla, oprószyć szczyptą soli, zmiksować mikserem, aby powstała piana i dodać do do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów