Jajka w sosie grzybowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3154
Składniki:
- 2 jajka
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- Na sos grzybowy:
- 6 suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Przygotować sos grzybowy: prawdziwki lub podgrzybki zalać 1 szklanką wody i moczyć przez 1 godzinę. Następnie grzyby odcedzić i pokroić na drobne kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone drobno grzyby, po czym zalać je bulionem warzywnym, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu i zagotować na średnim ogniu. Mąkę wymieszać ze śmietaną i dodać do składników. Całość dokładnie wymieszać i zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przelać do kieliszków. Jajka wbić do rondla, oprószyć szczyptą soli, zmiksować mikserem, aby powstała piana i dodać do do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)