Ziemniaki z parówkami w sosie musztardowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 9618
Ziemniaki z parówkami w sosie musztardowym
fot. miikkahoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 5 parówek drobiowych
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 żółtko
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie dodać do nich połowę natki zielonej pietruszki, sos sojowy i razem utłuc na jednolitą masę. Potem przełożyć na talerz. Parówki włożyć do garnka, zalać wodą, ugotować, po czym odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do ziemniaków.

Przygotować sos musztardowy: cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do cebuli dodać mąkę, wymieszać i zalać bulionem warzywnym. Całość dusić pod przykryciem przez 2 minuty na małym ogniu. Po tym czasie do duszonych składników dodać musztardę oraz żółtko roztrzepane z cukrem, pieprzem i szczyptą soli. Wszystko dokładnie rozmieszać, dusić jeszcze przez 30 sekund, po czym ściągnąć z ognia i zalać parówki. Gotowe danie posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów