Ziemniaki z parówkami w sosie musztardowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 9618
Składniki:
- 5 parówek drobiowych
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 1 żółtko
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie dodać do nich połowę natki zielonej pietruszki, sos sojowy i razem utłuc na jednolitą masę. Potem przełożyć na talerz. Parówki włożyć do garnka, zalać wodą, ugotować, po czym odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do ziemniaków.
Przygotować sos musztardowy: cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do cebuli dodać mąkę, wymieszać i zalać bulionem warzywnym. Całość dusić pod przykryciem przez 2 minuty na małym ogniu. Po tym czasie do duszonych składników dodać musztardę oraz żółtko roztrzepane z cukrem, pieprzem i szczyptą soli. Wszystko dokładnie rozmieszać, dusić jeszcze przez 30 sekund, po czym ściągnąć z ognia i zalać parówki. Gotowe danie posypać natką zielonej pietruszki.
Przygotować sos musztardowy: cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do cebuli dodać mąkę, wymieszać i zalać bulionem warzywnym. Całość dusić pod przykryciem przez 2 minuty na małym ogniu. Po tym czasie do duszonych składników dodać musztardę oraz żółtko roztrzepane z cukrem, pieprzem i szczyptą soli. Wszystko dokładnie rozmieszać, dusić jeszcze przez 30 sekund, po czym ściągnąć z ognia i zalać parówki. Gotowe danie posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)