Krewetki w sosie musztardowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3471
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 1 kg mrożonych krewetek
- 1 brokuł
- 1 kalafior
- 1 marchew
- sól
- Na sos musztardowy:
- 4 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
Opis przygotowania:
Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych (główki zostawić dla ozdoby), przełożyć na rozgrzany olej, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 3 minuty na małym ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora oraz brokuła podzielić na różyczki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w krążki. Pokrojone warzywa zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i dodać do krewetek.
Przygotować sos musztardowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać musztardę, wsypać mąkę, mieloną paprykę, a następnie doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i szybko zagotować. Zagotowane składniki przełożyć na krewetki.
Przygotować sos musztardowy: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać musztardę, wsypać mąkę, mieloną paprykę, a następnie doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i szybko zagotować. Zagotowane składniki przełożyć na krewetki.
Komentarze (0)