Karmazyn w sosie musztardowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4577
Składniki:
- 4 filety z karmazyna
- 2 pory
- 20 dkg śmietany
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki octu winnego
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
- 1 liść laurowy
Opis przygotowania:
Pory oczyścić, umyć i pokroić na małe kawałki, następnie zagotować w 300 ml lekko osolonej wody. Po zagotowaniu odcedzić, a wywar zachować. Przygotować sos musztardowy: masło stopić na patelni, oprószyć mąką i krótko obsmażyć na małym ogniu. Do mąki wlać śmietanę, dobrze wymieszać i wlać wywar z porów. Wszystko zagotować przez 5 minut. Przed końcem gotowania dodać musztardę i wymieszać. Sos doprawić solą, pieprzem i odrobina soku z cytryny. Do sosu włożyć też ugotowane pory i przytrzymać na małym ogniu kolejne 5 minut. Filety z karmazyna umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przykryć i odstawić na kilka minut w chłodne miejsce. Zagotować w rondlu osolona wodę z liściem laurowym i octem winnym i włożyć do tego rybę. Gotować 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po ugotowaniu odcedzić rybę i przełożyć na talerz. Rybę polać sosem musztardowym i posypać pieprzem. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.
Komentarze (0)