Falafel z warzywami w sosie musztardowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2582
Składniki:
- 4 korniszony
- 1 kalafior
- 1 łyżeczka kurkumy
- pęczek szpinaku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- Falafel:
- 400 g soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 0,5 szklanki sezamu
- Sos:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka pełnoziarnistej musztardy francuskiej
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka kaparów w zalewie
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Korniszony pokroić w cienkie plastry i dodać do szpinaku. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć go do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawał, wsypać do niego kurkumę i razem ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do warzyw na talerzu.
Przygotować falafel: ciecierzycę zalać 1 l lekko osolonej wody, moczyć ją przez 30 minut, po czym ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyła i odcedzić. Odcedzoną utłuc tłuczkiem na miazgę i przełożyć do miski. Do utłuczonej ciecierzycy wsypać sezam, kmin rzymski i suszoną kolendrę. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Następnie wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i wyrobić z tego małe kulki. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości na talerzu.
Przygotować sos: kapary osączyć z zalewy. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać osączone wcześniej kapary oraz musztardę francuską. Całość wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Następnie wsypać do tego mąkę i wlać stopniowo bulion warzywny, cały czas mieszać drewnianą. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, ponownie wymieszać, zagotować, a następnie ściągnąć z ognia i polać całość.
Przygotować falafel: ciecierzycę zalać 1 l lekko osolonej wody, moczyć ją przez 30 minut, po czym ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyła i odcedzić. Odcedzoną utłuc tłuczkiem na miazgę i przełożyć do miski. Do utłuczonej ciecierzycy wsypać sezam, kmin rzymski i suszoną kolendrę. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Następnie wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i wyrobić z tego małe kulki. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości na talerzu.
Przygotować sos: kapary osączyć z zalewy. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać osączone wcześniej kapary oraz musztardę francuską. Całość wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Następnie wsypać do tego mąkę i wlać stopniowo bulion warzywny, cały czas mieszać drewnianą. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, ponownie wymieszać, zagotować, a następnie ściągnąć z ognia i polać całość.
Komentarze (0)