Dorsz w sosie miodowo-musztardowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6195
Składniki:
- 300 g filetów z dorsza
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- Na sos miodowo-musztardowy:
- 50 ml płynnego miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
- 2 ząbki czosnku
- szczypta ostrej, mielonej papryki chili
Opis przygotowania:
Filety z dorsza umyć, osączyć z wody, pokroić na porcje i oprószyć szczyptą soli oraz przyprawą do ryb. Płatki kukurydziane przesypać do moździerza, dodać do tego kurkumę i razem ubić na drobne kawałeczki. Ubite składniki przesypać na talerz. Jajko wbić na drugi talerz i roztrzepać widelcem. W roztrzepanym jajku namoczyć porcje ryby i panierować je w ubitych wcześniej składnikach. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor.
Przygotować sos: miód przelać do miski i dodać do tego musztardę francuska. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce wraz z mieloną papryką chili. Wszystko dokładnie rozmieszać i polać potrawę.
Przygotować sos: miód przelać do miski i dodać do tego musztardę francuska. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce wraz z mieloną papryką chili. Wszystko dokładnie rozmieszać i polać potrawę.
Komentarze (0)