Bakłażan panierowany w sosie musztardowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2374
Składniki:
- 1 bakłażan
- sól
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
- Na panierkę:
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 0, 5 szklanki tartego parmezanu
- Na sos musztardowy:
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 0,5 łyżeczki soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- pęczek drobnego szczypiorku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana obrać ze skóry, pokroić w podłużną słomkę i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu.
Przygotować panierkę: bułkę tartą przesypać na talerz i wymieszać z tartym parmezanem. Na drugi talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Następnie pokrojonego bakłażana panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej z parmezanem i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni na złoty kolor. Usmażonego ściągnąć z ognia, osaczyć z tłuszczu i przełożyć do miski.
Przygotować sos musztardowy: musztardę przełożyć do miski i wlać do niej oliwę z oliwek. Oba składniki dokładnie rozetrzeć łyżką na jednolitą masę. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do utartej masy. Szczypiorek posiekać drobno i dodać do składników. Następnie wsypać tarty parmezan, suszoną kolendrę i wlać sok cytrynowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do usmażonego wcześniej bakłażana.
Przygotować panierkę: bułkę tartą przesypać na talerz i wymieszać z tartym parmezanem. Na drugi talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Następnie pokrojonego bakłażana panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej z parmezanem i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni na złoty kolor. Usmażonego ściągnąć z ognia, osaczyć z tłuszczu i przełożyć do miski.
Przygotować sos musztardowy: musztardę przełożyć do miski i wlać do niej oliwę z oliwek. Oba składniki dokładnie rozetrzeć łyżką na jednolitą masę. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do utartej masy. Szczypiorek posiekać drobno i dodać do składników. Następnie wsypać tarty parmezan, suszoną kolendrę i wlać sok cytrynowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do usmażonego wcześniej bakłażana.
Komentarze (0)