Sałatka z łososia, jajek i warzyw w sosie musztardowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2682
Składniki:
- 200 g soczewicy z puszki
- 40 g wędzonego łososia
- 4 ziemniaki
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 słoiczek kaparów w zalewie
- Na sos musztardowy:
- 100 ml jasnego piwa
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- 1 pęczek zielonego koperku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Wędzonego łososia pokroić na kawałki i dodać do ziemniaków. Dodać do tego pokrojoną w plastry cebulę, osączone z zalewy kapary i soczewicę. Jajka ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do całości.
Przygotować sos musztardowy: masło stopić na patelni, dodać mąkę, wymieszać i wlać piwo. Następnie dodać musztardę, cukier, sok z cytryny, przyprawę do ryb, szczyptę soli oraz pieprzu i zagotować. Po zagotowaniu dodać pokrojony drobno koperek, wymieszać, połączyć ze wszystkimi składnikami i przełożyć na talerz.
Przygotować sos musztardowy: masło stopić na patelni, dodać mąkę, wymieszać i wlać piwo. Następnie dodać musztardę, cukier, sok z cytryny, przyprawę do ryb, szczyptę soli oraz pieprzu i zagotować. Po zagotowaniu dodać pokrojony drobno koperek, wymieszać, połączyć ze wszystkimi składnikami i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)