Gruszki z bitą śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3362
Gruszki z bitą śmietaną
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 ml białego rumu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 gruszki
  • 2 liście mięty do dekoracji
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Gruszki oraz miętę umyć i osączyć z wody. Następnie gruszki obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, zalać białym rumem i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i osączyć z rumu. Śmietanę kremówkę ubić trzepaczką razem z ekstraktem waniliowym oraz cukrem pudrem na puszysta pianę i nałożyć na osączone z rumu gruszki. Czekoladę połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla, rozpuścić na małym ogniu na płynną masę i polać nią całość. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów