Gruszki z bitą śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3393
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 ml białego rumu
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 gruszki
- 2 liście mięty do dekoracji
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Gruszki oraz miętę umyć i osączyć z wody. Następnie gruszki obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, zalać białym rumem i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i osączyć z rumu. Śmietanę kremówkę ubić trzepaczką razem z ekstraktem waniliowym oraz cukrem pudrem na puszysta pianę i nałożyć na osączone z rumu gruszki. Czekoladę połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla, rozpuścić na małym ogniu na płynną masę i polać nią całość. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)