Gumbo
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2668
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 2 piersi z kurczaka
- 4 okry
- 2 łyżki oleju
- 1 seler
- 1 cebula
- 1 zielone papryka
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 szklanki ryżu
- sól
- pieprz czarny
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1,5 szklanki lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Seler obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Okrę pokroić na kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka również pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso z kurczaka, oprószyć je pieprzem, solą, curry i przyrumienić. Następnie dodać do tego pokrojoną okrę, paprykę, seler, po czym wszystko zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania całość doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać do ryżu.
Komentarze (0)