Ziemniaki z kiełbasą i jajkami w sosie czosnkowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2523
Składniki:
- 40 g kiełbasy śląskiej
- 3 łyżki oleju
- 2 gałązki świeżego rozmarynu do dekoracji
- 1 czerwona papryka
- pęczek szczypiorku
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- 4 jajka
- pieprz
- sól
- Na sos czosnkowy:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, po czym przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą w taki sposób, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone utłuc tłuczkiem. Następnie kiełbasę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zrumienionej kiełbasy dodać utłuczone wcześniej ziemniaki. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, przyprawą do ziemniaków, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, po czym wbić do tego jajka, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do ścięcia się białek jaj. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Wlać do tego jogurt naturalny, dodać majonez, szczyptę soli, cukru i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotowym sosem polać potrawę. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Przed podaniem potrawę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Wlać do tego jogurt naturalny, dodać majonez, szczyptę soli, cukru i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotowym sosem polać potrawę. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Przed podaniem potrawę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.
Komentarze (0)