Panga w sosie czosnkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4416
Składniki:
- 4 filety mrożonej pangi
- przyprawa do ryb
- kilka plasterków cytryny
- oliwa
- Sos:
- 20 g masła
- 15 g mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 roztarte ząbki czosnku
- przyprawa warzywna
- sól
- pieprz
- 1/3 szklanki śmietany
- Masło czosnkowe:
- 10 dag miękkiego masła
- roztarty ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz ziołowy
- odrobina sproszkowanej przyprawy warzywnej
Opis przygotowania:
Przygotowanie masła czosnkowego: utrzyj miękkie masło z czosnkiem i natką pietruszki, dodaj pieprz i przyprawę warzywną. Uformuj w wałeczek, zawiń w pergamin i włóż do lodówki. Filety lekko rozmroź, opłukaj, osusz, posyp przyprawą do ryb, posmaruj pędzelkiem umoczonym w oliwie i ułóż w kieszonce z folii aluminiowej. Na każdej porcji połóż plasterek cytryny i 2-3 wiórki masła czosnkowego. Grillować około 15 minut. W tym czasie z masła i mąki zrobić zasmażkę. Potem ubijając trzepaczką powoli wlewać zimne mleko. Zagotować mieszając. Gładki sos przyprawić czosnkiem, przyprawą warzywną, solą i pieprzem, rozprowadzić śmietaną. Ryby wyjąć z folii i polać sosem.
Komentarze (0)