Panga w sosie czosnkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4416

Składniki:

  • 4 filety mrożonej pangi
  • przyprawa do ryb
  • kilka plasterków cytryny
  • oliwa
  • Sos:
  • 20 g masła
  • 15 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • przyprawa warzywna
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 szklanki śmietany
  • Masło czosnkowe:
  • 10 dag miękkiego masła
  • roztarty ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz ziołowy
  • odrobina sproszkowanej przyprawy warzywnej

Opis przygotowania:

Przygotowanie masła czosnkowego: utrzyj miękkie masło z czosnkiem i natką pietruszki, dodaj pieprz i przyprawę warzywną. Uformuj w wałeczek, zawiń w pergamin i włóż do lodówki. Filety lekko rozmroź, opłukaj, osusz, posyp przyprawą do ryb, posmaruj pędzelkiem umoczonym w oliwie i ułóż w kieszonce z folii aluminiowej. Na każdej porcji połóż plasterek cytryny i 2-3 wiórki masła czosnkowego. Grillować około 15 minut. W tym czasie z masła i mąki zrobić zasmażkę. Potem ubijając trzepaczką powoli wlewać zimne mleko. Zagotować mieszając. Gładki sos przyprawić czosnkiem, przyprawą warzywną, solą i pieprzem, rozprowadzić śmietaną. Ryby wyjąć z folii i polać sosem.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów