Ziemniaki smażone z sosem czosnkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 909
Ziemniaki smażone z sosem czosnkowym
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na sos:
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie umyć pod bieżącą wodą. przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli, pieprzu i suszonej kolendry. Na drugi talerz przesypać mąkę. Ugotowane ziemniaki wysmarować roztrzepanymi jajkami, a następnie posypać je mąką. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, dobrze rozgnieść na miazgę i przełożyć go do miski. Do rozgniecionego czosnku dodać jogurt grecki, wsypać oregano, cukier, szczyptę soli i wymieszać. Gotowy sos przelać do małej miseczki i podawać razem z ziemniakami

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów