Ziemniaki smażone z sosem czosnkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1064
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka suszonej kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia
- Na sos:
- 250 ml jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyć pod bieżącą wodą. przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli, pieprzu i suszonej kolendry. Na drugi talerz przesypać mąkę. Ugotowane ziemniaki wysmarować roztrzepanymi jajkami, a następnie posypać je mąką. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, dobrze rozgnieść na miazgę i przełożyć go do miski. Do rozgniecionego czosnku dodać jogurt grecki, wsypać oregano, cukier, szczyptę soli i wymieszać. Gotowy sos przelać do małej miseczki i podawać razem z ziemniakami
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, dobrze rozgnieść na miazgę i przełożyć go do miski. Do rozgniecionego czosnku dodać jogurt grecki, wsypać oregano, cukier, szczyptę soli i wymieszać. Gotowy sos przelać do małej miseczki i podawać razem z ziemniakami
Komentarze (0)