Racuchy z dynią i papryką w sosie czosnkowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2277
Składniki:
- 400 g miąższu z dyni
- 5 dag rodzynek
- 2 czerwone papryki
- natka kolendry
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki letniego mleka
- Na sos czosnkowy:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Paprykę oraz dynię umyć i osączyć z wody. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody. Miąższ z dyni pokroić w kostkę i podzielić na dwie części. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, po czym dodać jedną część pokrojonej dyni, pokrojoną paprykę oraz sparzone rodzynki. Całość smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty pod przykryciem. Następnie smażone składniki oprószyć szczyptą soli, wymieszać i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto na racuchy: mąkę przesypać do garnka. Wlać do niej mleko, wbić jajko, dodać cukier, szczyptę soli i wyrobić mikserem ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Do wyrobionego ciasta wsypać drugą część miąższu z dyni i dokładnie wymieszać. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i chochelką nakładać ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor, potem osączyć z tłuszczu i dodać do pozostałych składników. Dodać do tego pokrojoną kolendrę.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Wlać do niego jogurt naturalny, sok cytrynowy, doprawić szczyptą soli do smaku, po czym wszystko wymieszać i polać potrawę.
Przygotować ciasto na racuchy: mąkę przesypać do garnka. Wlać do niej mleko, wbić jajko, dodać cukier, szczyptę soli i wyrobić mikserem ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Do wyrobionego ciasta wsypać drugą część miąższu z dyni i dokładnie wymieszać. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i chochelką nakładać ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor, potem osączyć z tłuszczu i dodać do pozostałych składników. Dodać do tego pokrojoną kolendrę.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Wlać do niego jogurt naturalny, sok cytrynowy, doprawić szczyptą soli do smaku, po czym wszystko wymieszać i polać potrawę.
Komentarze (0)