Caruru
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3572
Składniki:
- 30 g okry zielonej
- 30 g mrożonych krewetek
- 20 g orzechów nerkowca
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 cebula
- 0,5 szklanki komosy ryżowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Okrę pokroić w cienkie plastry. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i pokroić na kawałki. Komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone krewetki, oprószyć je pieprzem oraz solą i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego komosę ryżowa, pokrojona okrę i orzechy nerkowca. Całość zalać 3 łyżkami wody, doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć do miski.
Komentarze (0)