Caruru

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3572
Caruru
fot. marcelo träsel / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g okry zielonej
  • 30 g mrożonych krewetek
  • 20 g orzechów nerkowca
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki komosy ryżowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Okrę pokroić w cienkie plastry. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i pokroić na kawałki. Komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone krewetki, oprószyć je pieprzem oraz solą i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego komosę ryżowa, pokrojona okrę i orzechy nerkowca. Całość zalać 3 łyżkami wody, doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów