Harcha

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2989
Harcha
fot. GeoWombats / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 łyżki kaszy manny do podsypania
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Opis przygotowania:

Kaszę mannę przesypać do miski i wymieszać z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników wlać olej i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Do wyrobionych składników wlać wodę i ponownie wyrobić na jednolitą masę. Gotową masę podzielić na równe kawałki, z których uformować kotlety. Rozgrzać patelnię bez tłuszczu na średnim ogniu i posypać ją kaszą manną. Na posypaną patelnię przełożyć uformowane kotlety i smażyć je na rumiany kolor najpierw z jednej strony. Później smażone składniki ściągnąć z patelni, ponownie podsypać patelnię kaszą manna i smażyć drugą stronę. Usmażone ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)