Kulajda
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2953
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego z kostki
- 120 ml śmietany 18 %
- 100 ml letniego mleka 2%
- 30 g świeżych podgrzybków lub prawdziwków
- 4 ziemniaki
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Grzyby pokroić na drobne kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone grzyby i smażyć na średnim ogniu przez 1 minutę. Następnie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone wcześniej ziemniaki, ziarna pieprzu, ziele angielskie i gotować do miękkości ziemniaków. Mąkę wymieszać z letnim mlekiem w kubku, przelać do całości i dokładnie wymieszać, aby nie tworzyły się grudki. Następnie jajka wbić do rondla i roztrzepać trzepaczką ze śmietaną. Roztrzepane przelać do gotowanych składników. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz mielonym kminkiem, wymieszać i szybko zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać na talerz.
Komentarze (0)