Ziemniaki z kiełbasą i jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3778
Składniki:
- 20 g podsuszanej kiełbasy żywieckiej
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 0,5 kg ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki zalać 1 l wody, ugotować w mundurkach i odcedzić. Następnie obrać je ze skóry i pokroić w kostkę. Kiełbasę żywiecką również pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną kiełbasę oraz ziemniaki. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, mieloną papryką i smażyć pod przykryciem do zarumienienia składników. Wtedy wbić do tego jajka, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Dodać do tego pokrojone w plastry pomidory i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (2)
zrobiłam to wczoraj na moje imieniny :) goście sie zajadali. kielbase dalam henryka kani - żywiecką. mysle, że ona dala duzo do smaku
Wychodzi całkiem smacznie, chociaż ja najpierw wysmażyłam kiełbasę żywiecką na patelni bez tłuszczu, tak żeby sama puściła to co ma w sobie. Całe danie wychodzi poźniej bardziej aromatyczne :) A z Kanią,to chyba za bardzo się nie różni w smaku od innych, jedyne co mnie przekonało to fakt, że jest bez konserwantów.