Naleśniki z ziemniakami, karczochami i sosem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2603
Składniki:
- 250 ml gotowego sosu słodko-kwaśnego Uncle Ben's
- 20 g karczochów
- 10 g pieczarek
- 6 łyżek oleju
- 5 łyżek bułki tartej
- 4 ziemniaki
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- Na ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 4 łyżki wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Karczochy oczyścić, zalać lekko osoloną woda, ugotować do miękkości, odcedzić, pokroić na kawałki i dodać do ziemniaków. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Do cebuli dodać oczyszczone i pokrojone drobno pieczarki, doprawić pieprzem i solą, smażyć przez 2 minuty na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do reszty. Całość doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę wsypać do odpowiedniego naczynia, dodać mleko, wodę, szczyptę soli i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Następnie jajko roztrzepać widelcem jednym na talerzu, a do drugiego wsypać bułkę tartą. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i smażyć naleśniki z obu stron na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, nałożyć na nie wszystkie uprzednio przygotowany farsz i całość zawinąć w szczelne rulony. Zwinięte panierować w jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na oleju na złoty kolor. Gotowe wyłożyć na talerz z sosem słodko-kwaśnym w osobnej miseczce.
Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę wsypać do odpowiedniego naczynia, dodać mleko, wodę, szczyptę soli i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Następnie jajko roztrzepać widelcem jednym na talerzu, a do drugiego wsypać bułkę tartą. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i smażyć naleśniki z obu stron na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, nałożyć na nie wszystkie uprzednio przygotowany farsz i całość zawinąć w szczelne rulony. Zwinięte panierować w jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na oleju na złoty kolor. Gotowe wyłożyć na talerz z sosem słodko-kwaśnym w osobnej miseczce.
Komentarze (0)