Naleśniki z ziemniakami, karczochami i sosem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2639
Naleśniki z ziemniakami, karczochami i sosem
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 ml gotowego sosu słodko-kwaśnego Uncle Ben's
  • 20 g karczochów
  • 10 g pieczarek
  • 6 łyżek oleju
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 4 ziemniaki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Karczochy oczyścić, zalać lekko osoloną woda, ugotować do miękkości, odcedzić, pokroić na kawałki i dodać do ziemniaków. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Do cebuli dodać oczyszczone i pokrojone drobno pieczarki, doprawić pieprzem i solą, smażyć przez 2 minuty na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do reszty. Całość doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać.

Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę wsypać do odpowiedniego naczynia, dodać mleko, wodę, szczyptę soli i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Następnie jajko roztrzepać widelcem jednym na talerzu, a do drugiego wsypać bułkę tartą. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i smażyć naleśniki z obu stron na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, nałożyć na nie wszystkie uprzednio przygotowany farsz i całość zawinąć w szczelne rulony. Zwinięte panierować w jajku i bułce tartej, a następnie smażyć na oleju na złoty kolor. Gotowe wyłożyć na talerz z sosem słodko-kwaśnym w osobnej miseczce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów