Warzywa smażone z kiełbasą i jajkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1871
Warzywa smażone z kiełbasą i jajkami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g kiełbasy krakowskiej
  • 6 ziemniaków
  • 5 łyżek oleju
  • 2 zielone papryki
  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i również pokroić w kostkę wraz z pomidorami oraz kiełbasą krakowską. Następnie rozgrzać olej na patelni, przełożyć na nią pokrojone ziemniaki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ziemniaków i przyrumienić na średnim ogniu. Do smażonych ziemniaków dodać pozostałe pokrojone warzywa i pokrojoną kiełbasę krakowską. Całość wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i smażyć do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je szczyptą soli, suszonymi płatkami chili i smażyć do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, dodać do potrawy, a gotową posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów