Warzywa smażone z kiełbasą i jajkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2110
Składniki:
- 40 g kiełbasy krakowskiej
- 6 ziemniaków
- 5 łyżek oleju
- 2 zielone papryki
- 2 pomidory
- 2 jajka
- 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
- 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i również pokroić w kostkę wraz z pomidorami oraz kiełbasą krakowską. Następnie rozgrzać olej na patelni, przełożyć na nią pokrojone ziemniaki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ziemniaków i przyrumienić na średnim ogniu. Do smażonych ziemniaków dodać pozostałe pokrojone warzywa i pokrojoną kiełbasę krakowską. Całość wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i smażyć do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je szczyptą soli, suszonymi płatkami chili i smażyć do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, dodać do potrawy, a gotową posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)